Hürriyet Köylüleri arazilerini geri istiyor

   Dedelerinden kalan ve köy tüzel kişiliğine devredildikten sonra belediyenin tasarrufuna geçen arazilerinin satışa çıkarılmasına tepki gösteren Hürriyet köylüleri Cumhuriyet alanında ellerinde, “Köyümüz toprakları dede mirasıdır satılamaz”, “Reis duysa kızar”, “Reis bize sahip çık” dövizleri ile Karacabey Belediyesi’ni protesto etti.

   Hürriyet Köyü Gençlik ve Kadın Dayanışma Derneği Denetleme Kurulu Başkanı Bayram Efe,  “Köyümüzün otlak, kavaklık ve baltalık olmak üzere toplamda 6 bin dönüm arazisi var. Belediye 650 dönümü sattı. Bunun 150 dönümünü Bursa Teknoloji Organize Sanayi Bölgesi’ne (TEKNOSAB) hibe ettiler. Kalan 450 dönümü de başka  bir kişiye sattılar. Bu özel kişinin kim olduğunu da söylemiyorlar. 23 Haziran Perşembe günü saat 11.00’da 150 dönüm arazimiz daha ihale yolu ile satılacak. Kalan 5 bin dönüm araziyi de satmak istiyorlar. Köyümüz topraklarının satılmasını istemiyoruz.” diye konuştu.

   Hürriyet Köyü Gençlik ve Kadın Dayanışma Derneği Denetleme Kurulu Başkanı Bayram Efe, köylülerle birlikte Cumhuriyet alanındaki yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi;

  “201 hane dedelerimiz Bulgaristan’da eziyet gördükleri için Anavatan’a göçmüş ve yurdun değişik illerine İskân verilmiş fakat bu haklarını iklim ve koşullar yetersiz olduğundan devletin verdiği iskân desteklerinden yararlanmamış devletin verdiği bu muhacir desteğini kullanmamıştır. 201 hane 1951 de Haydar Ağa çiftliği isimli bu yeri Kemal Çayır oğlundan Ziraat Bankası’na senet karşılığı ödemiş hatta zamanında ödeyemeyenler icra yoluyla o seneki sofra ekmek buğdayına el konmuş haciz yapılıp tahsil edilmiştir. Bu çiftliği 201 kişi toplam 12000 dönüm bu yeri 28,5 dönüm olarak şahsi tarlalara bölmüş kalan 6000 dönüm civarında araziyi de hayvan otlatmak için Otlakıye kavak ekmek için kavaklık odun kesmek içinde Baltalık gibi ayırmakla kalmamış cami, misafirhane, mezarlık  okul, öğretmen lojmanı gibi yerlerini de arazileri ve inşaatlarını yine 201hanenin inanca ve eğitime verdikleri önemle inşa etmişlerdir. Yokluğun fakirliğin içinde üzerlerinde bir çatıları olmadan samanlık ve benzeri yerlerde kalmak zorunda olan bu insanlar çok çileler çekmiş. Zor şartlarda bu yerleri tastamam şekilde parasını vererek bir çiftlik satın almıştır.

   Daha evvelde de Taşpınar köyüne bağlı olan bu çiftlik, 201 deninde zamanın dada 1951 ile 1955 arsıda DA yine bu çiftlik Taşpınar köyüne bağlı idi müracaat edilerek köy olmuş ve Ahmet Eğilmez ilk muhtar olmuştur. Köy olma sebebi ise komşu köylerle olan MERA ve otlakıye sorunlarına direnememek olarak anlatılmaktadır. 3 köy yerleşkesinin ortasında olan bu çiftlik sahipleri sınır Komşu köy meralarına orman kullanımına izin alamadıklarından 3 köyle sebeple husumet yaşamamak için kendi baltalık ve otlakıyelerini tarla haklarından feragat ederek bu ihtiyaçlarına ayırmışlardır. Yine bu yerlerin sürdürülebilir olabilmesi için tarlaya dönüştürmemişlerdir. Hazine Meralarında bile bir hak alamadan kendi arazisini otlaklık olarak kullanmışlardır. Bu tapularımızda mevcuttur.

   Hürriyet Köyü’nü azad etmenizi arz dileriz. Bu hak adalet arayışımız ahrete kadarda sürdürmek istemiyor bu fani hayatta helalleşmek istiyoruz.”