Kıl Dönmesi

Kıl dönmesi kişilerin günlük yaşam konforlarını direk olarak etkiler ve bazı sıradan hareketleri yapamayacak hale gelmelerine neden olabilir. Özellikle oturmak veya yatmak gibi çok basit eylemler bu kişiler için ciddi anlamda zorlaşabilir. Çok büyük bir acı ve ağrıya neden olabildiği için en kısa zaman içinde müdahale edilmesi gereken bir durumdur. Kıl dönmesi genellikle kıl kökünün dibinde meydana gelen apse veya iltihap olarak bilinir. Makat bölgesinde meydana gelen ufak çatlamalardan sonra o bölgede birden fazla kıl birikir ve zaman içinde birbirlerine dolanırlar. İlerleyen zamanda topaklaşan bu kıllar kıl dönmesine neden olur. Genellikle kuyruk sokumunda ve makat kemiğinin biraz üzerinde meydana gelirler.

Kıl Dönmesi Nasıl Anlaşılır?

Kıl dönmesi olan kişiler durum ilerlediği zaman makat bölgelerinin üst kısmında sürekli olarak ciddi ağrılar ve baskılar hissetmeye başlarlar. Bu duruma zamanında müdahale edilmediği takdirde durum çok daha ileri boyutlara ulaşır ve artık o kişiler için oturmak veya kalkmak gibi eylemler ciddi anlamda zorlaşır. Kıl dönmesinde genellikle şu belirtiler ortaya çıkar;

İlgili bölgede cilt üzerinde meydana gelen kızarıklık İlgili bölgede meydana gelen şişlik İlgili bölgede meydana gelen kötü kokulu akıntı İlgili bölgede meydana gelen ateş ve şiddetli ağrılar

İnsan bedeninde yer alan kıllar zaman içinde kendilerini yenilerler. Dökülen kıllarına yerine yenileri çıkar ve ilgili bölge her zaman kıllı kalır. Dökülen kıllar ise kimi zaman kuyruk sokumunda birikme yapar ve bu durum ilerleyen zamanlarda kıl dönmesine neden olabilir. Her zaman ciddiye alınması gereken bir rahatsızlığı olduğu gibi aynı zamanda asla bilinçsiz müdahaleler yapılmaması gerekir. Özellikle insanların günlük yaşamlarına eskisi devam edememelerine varacak kadar ciddi sorunlara neden olabileceği için her zaman hızlı bir şekilde tedbir almak gerekir.

Kıl Dönmesi Nasıl Geçer?

Kıl dönmesi rahatsızlığı olan kişiler ilgili bölgeye sıcak pres yaparak ağrıların anlık olarak azalmasını sağlayabilirler. Ancak bu kalıcı bir çözüm değildir. Bu sebeple yapılacak en doğru işlem uzman doktorlardan yardım almak olacaktır. Doktorlar yaptıkları kontrollerden sonra gerek gördükleri takdirde ameliyat ile dönene kıl köklerini alarak kalıcı olarak sonucu çözebilirler. Bu ameliyat için kimi zaman sadece 3 cm’lik bir kesi atılır ve bu kesi içinde kıl kökleri alınır.

Ancak bazı kişiler için bu durum o kadar kolay olmayabilir. Bu sebeple ileri durumda olan rahatsızlıklar için daha detaylı bir ameliyat gerekebilir. Eğer biriken kıllar çok ise o zaman doktorlar hastalara lokal veya genel anestezi uygulayabilirler. Bu gibi durumlarda atılan kesiler daha derin ve daha büyük olabilir. Kıl dönmesi ameliyatından sonra kuyruk sokumu bölgesinde ciddi bir delik oluşabileceği için dikişlere dikkat edilmesi ve uzun bir süre hareketlere dikkat edilmesi gerekir.