'Küçükbaş hayvan işletmeleri zor durumda'

İYİ Parti İlçe Başkanı Erdem Uğur’un da yer aldığı ve bu yıl ikinci kez gerçekleşen toplantının önemli olduğunu ifade eden küçükbaş hayvan üreticileri, “Bu toplantıya ev sahipliği yapan Mikail Uluganyan’a çok teşekkür ediyoruz.” dedi.

   Yoğun İlginin olduğu toplantıya, davet edilen üreticilerin tamamına yakını katıldı. Küçükbaş üreticilerinin toplantıya ilgi göstermesi memnuniyetle karşılanırken, üreticilerin derlenip, toparlanma ve ses getirme zamanının geldiği vurgulandı.

   Toplantının ilk bölümünde; koyunların ve kuzuların aşı programları ile koyunların döllenmesi konusunda Veteriner Hekim Mikail Uluganyan tarafından bilgiler verildi.

   Toplantının ikinci bölümünde ise; kendisi de bir üretici olan İYİ Parti İlçe Başkanı Erdem Uğur, toplantıyla ilgili çarpıcı sonuçlar açıkladı. Başkan Uğur, konuyla ilgili şu hususlara dikkat çekti: “Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından anaç koyun başına 25 TL destekleme verilmektedir. Anaç koyun başına verilecek destek en az 100 TL olmalıdır. Verilen bu desteklemenin bir kısmı, Bursa Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği’ne aidat olarak geri ödenmektedir. Bu birliğin onayı olmadan destekleme alınamamaktadır. Aidatlarını zamanında veremeyen üreticiler hakkında icra takibatı yapılmaktadır. Bu birliğin aidat almaktan başka şimdiye kadar üretici lehine faydası görülmemiştir. Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği’nin yönetiminin üreticilere hiçbir faydası olmamaktadır. Bu birliğin yönetimi derhal değiştirilmelidir. Küçükbaş üreticilerin talepleri bu yöndedir. Üreticiler seslerini duyurması gereken Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği’nden maalesef umduğunu bulamamaktadır.

   Yem maliyetlerinde bir önceki yıla göre yaklaşık 30 oranında artış meydana gelmiştir. İlaç maliyetleri 60 civarında yükselmiştir. İlaç üretimi ve tedariki dışa bağımlı olduğundan sürekli artmaktadır. Çiftliklerde kullanılan mazot ve elektrik fiyatları yaklaşık 35 oranında artmıştır.

   Kuzuların büyük bir kısmı mezbahalarda kesilmektedir. Geçen yıl kuzu canlı ağırlık ortalama satış fiyatı 21 TL iken, bu yıl 23 TL olmuştur. Kuzu satış fiyatı yaklaşık 10 artmıştır. Genel olarak geçen yılın bu ayına göre maliyetlerde 40 artış söz konusudur. Canlı kuzu satış fiyatı en az 27 TL olmalıdır.

   Sonuç olarak; küçükbaş hayvan üreticilerinin, üretim yapması gün geçtikçe zorlaşmaktadır. Bu maliyetler ile küçükbaş işletmelerinin kar elde etmesi mümkün görülmemektedir. Küçükbaş üreticilerinin sesine mutlaka kulak verilmelidir.