“ÜRETİCİYLE DALGA MI GEÇİYORSUNUZ?”

   Konuyla ilgili oldukça dikkat çeken bir açıklama yapan Karacabey Ziraat Odası Başkanı Erhan Erdem, TMO’nun açıkladığı bu yılki mısır fiyatının kabul edilebilir olmadığını vurguladı. Erdem, “Mısır fiyatlarını kim açıkladıysa bu kişinin önce aklı, sonra vicdanı, sonra da matematiği sorgulanmalıdır. Yüzde 4,5 zam neye göre belirlendi? Çiftçiyle dalga mı geçiyorsunuz?” dedi.

Çiftçilerin tüm girdi maliyetlerinin neredeyse hepsinin % 100'ün üstünde zamlandığını ve tüm kesimlerde enflasyona uygun şekilde fiyatların değerlendirildiğini belirten Başkan Erdem, “Ancak ülkemizde kritik ürün olan mısıra % 4,5 zam açıklanması hiçbir akıl ve izana sığmamaktadır. Toprak Mahsulleri Ofisi fındık ve buğday gibi ürünlerde % 50 ile 60 oranında artışa giderken, mısıra neden % 4,5 zam vermekle yetindi? Bu şekilde mısır üreticisi bitirilmek mi isteniyor?” diye sordu.

“Yıllarca ülkenin enflasyonla mücadelede yükünü çeken çiftçimiz tüm sorunlara rağmen üretime devam ediyorken, mısıra verilen bu fiyatlarla ne yapılmak istendiğini anlamakta güçlük çekiyoruz.” diyen Ziraat Odası Başkanı Erhan Erdem, şöyle devam etti: “Çiftçinin beklentisi en düşük 9 bin liradır. Bunun altındaki bir fiyat biz çiftçiler için büyük hayal kırıklığıdır. Mısırda bu fiyatı açıklayan akıl hangi verilere dayanarak bu fiyatı belirlemiştir, merak ediyoruz? Maliyetlerden bihaber olarak açıklanan mısır fiyatı, üreticiyi en az dekar başına 2 bin 500 lira zarar ettirmektedir. Bu durum nasıl görmezden gelinir? Karacabey Ziraat Odası olarak tüm çiftçilerimiz adına yetkililere sesleniyoruz; Bu mısır fiyatı derhal maliyetler de göz önünde bulundurularak hesaplanmalı, üreticiyi kar ettirecek şekilde fiyat yeniden açıklanmalıdır.

Unutulmamalıdır ki mısır üretiminin artması, üreticinin elde ettiği gelire bağlıdır. Bilindiği üzere bu üretim sezonunda girdi fiyatlarının artmasıyla üretim maliyetleri de oldukça yükseldi. İşte bu maliyetler dikkate alınarak Toprak Mahsulleri Ofisi üreticinin gelirini koruyacak şekilde mısır fiyatını bir an önce açıklamalıdır. Çiftçinin mısır üretiminden elde ettiği gelirle geçimini sağlaması, mısır üretiminde sürdürülebilirliği de sağlayacaktır. Mısır destekleme priminin artırılması ise üretim artışını getirecektir.”