Öncelikle herkese hayırlı ramazanlar diliyorum Ramazan ayının başlamasıyla birlikte düzenimiz tamamen değişmektedir. Uyuyup-uyandığımız saatler, öğünlerimiz sahur ve iftar saatlerine göre şekillenmektedir. Bu süreç boyunca sağlıklı yaşamın olmazsa olmazı yeterli beslenme için öğün planlarımız dikkatle yapılmalıdır. Öncelikle sahursuz bir oruç düşünülmemelidir. Uzun süre açlık öncesi doyurucu bir öğün şarttır. Fakat sahur sonrası uykuya dönüleceği de unutmamalıdır. Hazımsızlık yaşamamak için ağır yiyeceklerden kaçınılmalıdır. Sahurda kahvaltı tercih edilmelidir. Besin değeri yüksek, tok tutan, kan şekerini yavaş yükseltip yavaş düşüren, bağırsak hareketlerini arttıran, lif içiren yiyeceklere yer verilmelidir.
Örneğin; beyaz ekmek yerine tam buğday ekmeği tercih edilmelidir. Tokluk hissini arttırmak için soframızda süt grubundan birine(süt/yoğurt/kefir/ayran) yer verilmelidir. Yumurta anne sütüne eş değer kabul edilen besin değeri sayesinde sahurun vazgeçilmezi kabul edilmelidir. Peynir yağlı/tuzlu değil az yağlı/az tuzlu/tuzsuz olmalıdır. Sahur sofralarında 1 porsiyon meyveyi geçmeyecek şekilde kuru/yaş meyve tüketimi olmalıdır. Yağlı tohumlardan ceviz/fındık/badem tuzsuz ve çiğ olarak zeytinin yerine miktarına dikkat edilerek tercih edilmelidir. Kızartmalardan, kavurmalardan uzak durulmalıdır. Bol yeşillik, domates, salatalık her zaman olduğu gibi sahurda da yerini almalıdır. Sahur bitiminde su tüketimi 1-2 bardak ile sınırlandırılmalı, dolu mide genişletilmemelidir. Suyun hayati önemi unutulmamalı, günlük su tüketimi ortalama 2,5-3 litre olacak şekilde iftarla sahur arası 20-30 dakikalık aralıklarla tamamlanmalıdır. Sahur sonrası direkt yatılmamalı, en az bir saat sindirim sağlanması beklenmelidir. İftara kadar geçen süre 15-16 saatlik açlık süresidir ve bu sürede kan şekeri düşüktür. İftara başlarken göz açlığıyla birlikte de fazla tüketim kaçınılmazdır. Bu nedenle küçülen mide hacminin yavaş dolması sağlanmalı ve iftar ikiye bölünmelidir. İlk aşamada suyla oruç açılmalı, çorba ve salata başlangıç olarak tüketilmelidir.
Sonrasında en az 15-20 dakika ara verilmeli ve ana yemek- yoğurt- salatanın kalanı sırayla servis edilmelidir. İftar sofralarında ağır yemekler yerine fırın/ızgara yemekleri ya da zeytinyağlılar tercih edilmelidir. İftar sofralarımızdan ayran, cacık, yoğurt eksik edilmemelidir. Şeker ihtiyacımızı karşılamak adına iftarda yaş ya da kuru meyve tercih edilebilir ya da şekersiz kompostoya yer verilebilir. Buna karşın günlük taze(yaş) meyve tüketimi de ihmal edilmemeli ve iftardan en az 2 saat sonra kişiye uygun porsiyonlarda 1-2 porsiyon taze meyve tüketilmelidir.
Unutulmamalıdır ki uyku saatiyle son öğün saati arasında en az 3-4 saat boşluk olmalıdır.
|